Primerjava delovanja kavitacija - LPG

Kavitacija - hujšanje s pomočjo ultrazvoka

Kavitacija je izraz za ultrazvok, ki deluje z določeno frekvenco (najučinkovitejše naprave delujejo na 30kHz) ter deluje kot eden od fenomenov fluidodinamike.

„Pojav fluidodinamike lahko pojasnimo in ilustriramo s pomočjo primerov: vsi smo opazili, da voda, ki se nahaja v loncu, začne vreti, če lonec postavimo na izvor toplote. Mnogi menijo, da voda začne vreti, ker se segreva, vendar to ni povsem točno. Voda začne vreti, ker se tlak njene pare (vodne pare) izenači z zunanjim tlakom v okolici. Dokaz za to je lonec na pritisk, kjer do vretja prihaja na višji temperaturi (okrog 1200C), zato je hrana v njem hitreje pripravljena.

Drugi primer je sistem hlajenja v avtomobilu. Ker je sistem zaprtega tipa, voda lahko prehaja v plinasto stanje šele pri zelo visokih temperaturah (torej nad 1000C). Vzrok je prav v tlaku, pod katerim je tekočina. Torej, čim večji je tlak, tem višja bo temperatura, pri kateri bo voda zavrela. Če razmišljamo v obratni smeri, bomo torej z zniževanjem tlaka izzvali vretje vode (ustvarjanje mehurčkov vodne pare) pri veliko nižji temperaturi (pri sobni temperaturi in še nižje).

Te pojave dobro poznajo v strojništvu, kjer se inženirji že več desetletij borijo proti pojavljanju mehurčkov vodne pare v gibljivih delih turbin, v propelerjih, ceveh itd. Mehurčki pare spreminjajo svoj volumen, lokalno razvijejo visoko temperaturo in po določenem času implodirajo, pri tem pa razvijejo vedno lokalno fronto udarnega vala, ki mehansko poškoduje medij, na katerem se ta učinek pojavlja.

Kako deluje kavitacija v kozmetiki?

Kavitacija v kozmetiki deluje takole: ultrazvočni val gre v tkivo skozi nek medij (voda, maščobno tkivo, kost, koža) in se vede po principu vzmeti, t.j.Ima svojo fazo stiskanja in razširjanja. Skrivnost je v razširjanju zvočnega vala. Kavitacija se pojavlja pri nizkih frekvencah, njen učinek pa se z dvigovanjem frekvence zmanjšuje. V toku širjenja zvočnega vala, ki prehaja skozi naše tkivo, se v tekočinah razvija učinek kavitacije, oziroma začnejo se ustvarjati mehurčki vodne pare (ne zraka).

Ti mehurčki spreminjajo svoj volumen glede na amplitudo in fazo zvočnega vala. V fazi stisnjenosti postanejo manjši in temperatura lokalno postane zelo visoka, v fazi širjenja zvočnega vala pa volumen mehurčkov narašča in specifična temperatura pada. V določeni točki kompresije mehurčki dosežejo nek kritični nivo in implodirajo, pri tem pa ustvarjajo“shock-wave“, udarno fronto, ter uničijo določene strukture okrog sebe. Če se ta pojav zgodi blizu membrane celice adipocita (MAŠČOBNE CELICE), to celico poškoduje.

To je odvisno od tega, koliko je maščobnega tkiva, kakšni so adipociti, koliko je intersticijalne vode (medcelične tekočine), kakšen je generator kavitacije (moč, frekvenca itd.). Običajno prihaja do učinka „lupljenja“ celične membrane, ki na ta način lažje izpusti maščobne kisline v intersticijalni prostor. Maščobne celice se torej „izpihnejo“ ven. Ostalo opravi metabolizem telesa, ki „predela“ te maščobne kisline in jih izloči.

Primerjava kavitacije in LPG Lipomassage

Vzporednica kavitacije z LPG Lipomassage: Z LPG tehniko odpravljamo 4 vrste težav:
1. celulit in preoblikovanje telesa
2. odprava lokalizirane maščobe
3. povešena koža
4. retenca (zadrževanje vode).

Iz tega torej sledi, da se s pomočjo kavitacije lahko tretira samo lokalizirana maščoba in celulit, z LPG-jem pa tudi ostala problematika.

Teorija o maščobnih celicah (adipocitih)

Kratek uvod v fiziologijo adipocitov (maščobnih celic): Adipocit je maščobna celica, ki je pravzaprav, laično rečeno, vrečica, ki vsebuje maščobe. Razen z liposukcijo ali kakšno drugo agresivno metodo, ne moremo delovati na zmanjšanje števila adipocitov, lahko pa delujemo na zmanjšanje njihovega volumna. Za adipocit je značilno, da lahko svoj normalni volumen poveča za 60-krat. To pomeni, da imata suha in debela oseba lahko popolnoma enako število adipocitov, vendar so adipociti(maščobne celice) debelejše osebe po svojem volumnu veliko večji.

Kje je tu povezava z LPG tehniko? Ko poskušajo ženske shujšati, s telesno aktivnostjo pogosto izgubijo maščobe povsod, razen na mestih, kjer bi jih pravzaprav želele izgubiti (ne izgubijo je na trebuhu, stegnih in zadnjici). To je zato, ker so na teh mestih gensko aktivnejši tisti ALFA zaviralni receptorji, ki dajejo adipocitu informacijo, naj maščobe zadržuje, oziroma upočasni izločanje.

Zakaj? Žensko telo ve, da ga čaka morebitna nosečnost in te maščobe hrani kot zaloge za energijo v nosečnosti. Z LPG-jem mehansko stimuliramo adipocite in s tem povečamo funkcijo BETA receptorjev za facilitacijo. Zaradi povečanega delovanja BETA receptorjev se bo maščoba začela izločati iz adipocita in začel se bo proces, ki se imenuje lipoliza (naravna razgradnja maščob). Tu pridemo do podobnosti s kavitacijo. Maščoba izhaja iz adipocita, razgrajuje se na proste maščobne kisline, glicerol in vodo. Voda se odvaja skupaj z enim delom maščobnih kislin, ki jih encimi (razgrajevalci) razgradijo – za to uporabljamo drenažo z LPG-jem.

Zakaj priporočamo telesno aktivnost takoj po končani terpiji

Največji del prostih maščobnih kislin prehaja v krvni obtok in organizem ima možnost, da jih porabi za ustvarjanje energije (zato je zelo pomembna telesna aktivnost takoj po terapiji).Telo bo za aktivnost najprej porabilo energijo, ki jo črpa iz hrane, v obliki glukoze. Ko telo porabi vso glukozo iz krvnega obtoka, oseba pa je še naprej fizično aktivna, začne telo črpati proste maščobne kisline v krvnem obtoku (ki smo jih pred tem razgradili).

Telo samo, brez pomoči naprav, lahko zmanjša volumen adipocitov(maščobnih celic) na tri načine:
1. stradanje (telo prisili,da razgrajuje maščobe, vendar to škodljivo vpliva na imunski sistem),
2. telesna aktivnost (vendar tako velika, da telo porabi vso energijo in gre v razgradnjo),
3. stres – vpliv hormonov oziroma nevrotransmiterjev (tistih, ki prenašajo dražljaje iz živčne celice) – adrenalin in nor-adrenalin.

LPG ima številne prednosti pred kavitacijo

Izločanje adipocitov, oziroma lipolizo povzročajo tako LPG tehnika kot kavitacija.
LPG tehnika „prisili“ maščobo, da se izloči po običajni poti, pri kavitaciji pa se uničuje stena adipocita, neodvisno od receptorjev, s tem pa se maščoba izloči.
LPG ima prednost pri odstranjevanju celulita, preoblikovanju tkiva in povešene kože (ki postane velik estetski problem, če je ne tretiramo istočasno z zmanjšanjem volumna) ter drenaža (povezano z drenažo – LPG je prejel certifikat FDA za odstranjevanje limfoedema).