Odprava - odstranjevanje celulita

O problemu celulita se intenzivneje govori šele zadnjih 20 let, zato se zdi, kot da so se simptomi «pomarančaste kože» na zadnjici in stegnih pojavili  šele v novejšem času, s hitrim ritmom življenja. Beseda celulit je bila ''rojena'' v kozmetičnih salonih pred približno desetimi leti, zato spremembe podkožnega tkiva skoraj nihče več ne pozna pod medicinskim terminom – ''panikulopatija edemofibrosklerotika''. Gre za spremembe v celicah, predvsem v maščobnem in veznem podkožnem tkivu, ki kožo povezuje z mišicami.

stopnje celulita

Celulit - estetski problem žensk

Celulit je predvsem estetski problem žensk, ki se pojavi že v adolescenci, doleti pa kar 80-90% žensk. Popularno ga imenujemo ''pomarančasta koža'', kaže pa se v neenakomernih vdolbinah in izboklinah na stegnih, zadnjici, bokih, trebuhu, nadlakteh in okrog kolen. Zdi se, da celulit ne izbira svojih žrtev, saj je opazen trend vse bolj zgodnjega nastanka teh simptomov pri mladih dekletih. Spremembe se dogajajo v podkožnem veznem tkivu, kjer se že v mladosti prično zbirati maščobne celice, ki skupaj z odvečno tekočino v medceličnem prostoru tvorijo skupke, ki so kot celulit vidni na zunaj.

Kako genetika vpliva na nastanek celulita?

Ko govorimo o celulitu, ne smemo zanemariti genetske nagnjenosti k temu problemu, izpostaviti pa je potrebno delovanje ženskih hormonov, ki pomembno vplivajo na samo strukturo celulita. Kar 80% žensk namreč trpi zaradi celulita, pri moških pa ga je le redko opaziti. Z medicinskega vidika je razlaga preprosta. Moški nimajo celulita, ker je njihovo podkožno tkivo grajeno drugače, in sicer zaradi moškega spolnega hormona androgena. Pri ženskah so kolagenske vezne niti razporejene vertikalno, pri moških imajo mrežasto strukturo. Taka struktura preprečuje širjenje odvečnih maščob v kožo in jo usmerja v globino telesa. Zato jih celulit ne prizadene, so pa na udaru nevarnega maščobnega tkiva, s katerim so obloženi notranji organi. Sicer imajo ženske približno 35, moški pa 25 milijard maščobnih celic. Poleg ženskega spolnega hormona estrogena, ki je eden glavnih krivcev za sestavo podkožnega maščobnega tkiva pri ženskah, nastanek celulita še dodatno poslabšajo stres, kajenje, pitje alkohola, nošenje preozkih oblačil, premalo gibanja, preslana in začinjena hrana.

Razlogi za nastanek celulita v novejšem času

odprava celulitaV novejšem času se kot glavni krivec za nastanek celulita smatra porušeno razmerje kislin in lužin v našem organizmu. Vsak proces v organizmu, poleg optimalne temperature, zahteva tudi določeno ravnotežje kislin in lužin. V zdravem organizmu je normalno razmerje med lužinami in kislinami 1:4. V kolikor se to razmerje spremeni zaradi povečanja kislosti, prične organizem neizločene kisline skladiščiti na najbolj neprimernih mestih, posebej pri ženskah, to pa je podkožno tkivo na zadnjici in na stegnih. Tekočina v tkivu prav tako postaja vse bolj kisla, zaradi česar se vezno tkivo sprosti. Prehrana bi morala spremljati naravno razmerje lužin in kislin, pri čemer bi morala ustvariti 80% lužnatega in 20% kislega okolja.

 

Kje nasataja celulit?

Celulit nastaja v najglobjem sloju kože, kjer se nahaja podkožno maščobno tkivo. Pogled v sestavo tega tkiva kaže na skupke maščobnih celic, zložene v majhne režnje. Med njimi so vezne pregrade, sestavljene iz elastina in kolagena, v katerih se raztezajo krvni in limfni tokovi. S povečanjem maščobnih celic se zmanjšuje mecelični prostor, pojavi se povečan pritisk na krvne in limfne tokove, kar ovira cirkulacijo. Skrajne posledice slabe cirkulacije so nabiranje tekočin in odpadnih snovi, pomanjkanje kisika in zmanjšan dotok hranljivih snovi, zaradi česar tkivo propada.

Zaradi celega niza povzročiteljev se na na površini kože v tkivu prične nabirati celulit približno sedem do osem let preden ga sploh opazimo. Takrat lahko govorimo o začetni fazi, v kateri se celulit ne vidi na prvi pogled, temveč je opazen le, če kožo stisnemo med prsti. Stanje pa se sčasoma slabša in zaradi poslabšane cirkulacije postaja resnejše. Okrog celic se zaradi slabenja veznega tkiva prično oblikovati trdi skupki kolagena. S časom kolagen ustvari vozličke, ki otrdijo in silijo na površino kože. Te blazinice postanejo estetski problem, koža postaja vse tanjša in manj prožna, izgublja zdravo barvo, dobiva videz pomarančaste kože, v podkožnem tkivu pa je vse več trdih vozličkov, ki so boleči na otip. Celulit je v glavnem lokaliziran v predelu zadnjice in stegen.

Po Nuernberger-Millerjevi lestvici razlikujemo štiri stopnje celulita:
0 - Koža je gladka, brez nepravilnosti, ne glede na vrsto in mesto pritiska, s katerim želimo kaj odkriti,
1 – Videz pomarančaste kože je opazen le, ko kožo pritisnemo s prsti ali kadar oseba sedi na trdi površini;
2 – Videz pomarančaste kože je opazen tudi, ko oseba stoji, koža ni več gladka tudi kadar oseba leži;
3 – Videz pomarančaste kože je opazen ne glede na položaj osebe.

Ali hujšanje lahko pomaga pri odpravi in odstranjevanju celulita?

Samo dejstvo, da celulit prizadene večino žensk, zadostuje za zaključek, da čudežne rešitve za njegovo izginotje ni, še posebej ne preko noči. V borbi proti pomarančasti koži je potrebno uporabiti kakovostne kozmetične preparate in preverjene postopke. Priporočajo se čvrste masaže, limfna drenaža in drugi postopki, ki bodo predvsem spodbudili oslabljeno cirkulacijo. Za uspešnejše rezultate pa je poleg naštetega potrebno vključiti več rednega gibanja in paziti na prehrano. K nastanku celulita pripomorejo tudi slabe prehrambene navade – predvsem prevelika količina maščob, sladkorja in soli. Dijete in stradanje niso rešitev, saj niso zdrave za organizem, nizkokalorična prehrana pa ovira proces razgradnje maščob. Raziskave so pokazale, da se celulit ne zmanjšuje s hujšanjem; v teh primerih se zmanjša le količina maščobnega tkiva, struktura vozličkov kolagena, iz katerih je celulit, pa se ne spreminja. To je le še en dokaz, da je k problemu celulita potrebno pristopiti resno in preučiti vse dejavnike, ki ga povzročajo.

Najučinkovitejša metoda za odpravo celulita - Endermologie metoda iz LPG-ja

Fizična aktivnost pospešuje glajenje pomarančaste kože. Tistim bolj lenim se priporoča vsakodnevna polurna hoja, tistim aktivnejšim pa uro hitre hoje trikrat tedensko. Odlične rezultate dajejo lahke vaje, ki se izvajajo vsak dan, delujejo pa na točno določene telesne sklope in skupine mišic. Najučinkovitejša metoda je Endermologie metoda iz LPG-ja, ki se izvaja na napravi Cellu M6. Z večanjem lokalne mikrocirkulacije, LPG metoda povrne kroženje hranljivih snovi veznega tkiva v stanje pred nastankom celulita in s tem izboljša videz ter pripomore k zategnjenosti kože. V času tretmaja so osebe oblečene v posebna LPG oblačila, ki nudijo največje možno udobje, ter so higienska. Tretmaji so popolnoma neboleči in sproščujoči, tako da pripomorejo tudi pri odpravljanju stresa.

Za doseganje optimalnih rezultatov LPG priporoča 15 – 20 tretmajev celega telesa s trajanjem 45 minut, dva do trikrat na teden. Preden se za osebo odredi določen program, je potrebno pridobiti podatke, opraviti ustrezne meritve kot tudi ciljano fotografiranje.