Učinek infrardečih žarkov

Emisija infrardečih žarkov je tesno povezana s toploto, ker vsi predmeti pri normalni ali višji dnevni temperaturi samodejno oddajajo radiacijo te vrste, večina teh žarkov pa je koncentrirana v srednjem infrardečem pasu. Infrardeči žarki so elektromagnetni valovi čigar valovna dolžina sega med 760nm in 1mm. Poimenovani so infrardeči zaradi njihove bližine rdeči barvi v spektrumu vidne svetlobe. Rdeča je ena izmed barv, ki jo lahko človek vidi. V primerjavi z drugimi vidnimi barvami ima najvišjo frekvenco in najdaljšo valovno dolžino in sicer med 630 in 760 nanometrov.

Poleg tega so infrardeči žarki tisti žarki, ki so del tiste svetlobe kateri je naše telo izpostavljeno vsak dan (kot npr. ultravijolični žarki): predstavljajo 50 % vseh žarkov, ki jih sonce emitira in so zaradi tega poimenovani tudi toplotni žarki (proizvajajo toploto). Te žarke je pred 200 leti odkril William Herschel, eden izmed najbolj znanih astronomov 18. stoletja.
Foto-biološka emisija infrardečih žarkov prodre skozi vse plasti kožne povrhnjice (epidermi) in jih pri tem niti najmanj ne poškoduje!

Infraredeči žarki izjemno učinkujejo na maščobe v telesu

Zahvaljujoč posebni in zelo selektivni valovni dolžini foto-biološka radiacija oddaja toploto šele takrat, ko doseže maščobno plast (panniculus adiposus), kjer poveča njeno temperaturo in njeno encimsko aktivnost ter spodbuja lokalno lipolizo in razgradi odložene trigliceride v maščobne kisline in v glicerol, ki se nato odlagajo v krvni obtok, kjer se metabolizirajo in potrošijo kot vir energije potom mišičnih krčev (zato je priporočljiva aerobna vadba takoj po končani infrardeči terapiji).
V tej točki se aktivira elektrolipoliza, ki med svojim delovanjem ne poveča samo lipolitskega učinka s pomočjo elektrolipoforetskega mehanizma (prenos maščobnih kislin iz maščobnih tkiv napram limfni - krvni cirkulaciji kot posledica razlike električnega potenciala) temveč povzroča tudi lažje krčenje mišic, ki v glavnem zajemajo rdeča mišična tkiva, katera trošijo maščobne kisline za proizvajanje energije za svoja krčenja ter jih metabolizirajo v energijo, ogljikov dioksid in vodo.

Važno je pripomniti, da je sinergijski učinek infrardečih žarkov, združenih z elektro-lipolizo, mnogo večji kot je vsota učinkov posameznih tretmajev oz. postopkov, kar je bilo že dokazano potom številnih znanstvenih študij, in trenutno velja za najbolj učinkovito metodo za doseganje zmanjšanja celulita in maščobnih tkiv.

Za najboljše rezultate priporočamo 15 do 20 terapij, ki jih izvajamo vsak drugi dan.